Απολύθηκε λόγω της οροθετικότητας του

Απολύθηκε λόγω της οροθετικότητας του

SHARE
Hotel Olympic horiz 1516

Στις 30 Οκτωβρίου 2017 εκδικάσθηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών η υπόθεση απόλυσης εργαζομένου που ζει με HIV από μεγάλη πολυεθνική εταιρία ρούχων, λόγω της οροθετικότητάς του.

Στο πλαίσιο της δράσης του, την υπόθεση έχει εξαρχής αναλάβει το Κέντρο Ζωής παρέχοντας νομική υποστήριξη στον εργαζόμενο και ασκώντας πρόσθετη παρέμβαση στη δίκη. Βασικός στόχος είναι η προάσπιση του δικαιώματος όλων των ανθρώπων που ζουν με HIV σε αξιοπρεπή εργασία χωρίς διακρίσεις.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο εργαζόμενος, όταν αποκαλύφθηκε η οροθετικότητά του στη διοίκηση της επιχείρησης, η εταιρία προέβη κατ’ επανάληψη σε διακριτική σε βάρος του μεταχείριση. Η εταιρία συνέστησε νέα θέση για τον εργαζόμενο, (αποθηκάριος), προκειμένου να μην έρχεται σε επαφή με τρίτα άτομα, εν συνεχεία τον μετακίνησε αναιτιολόγητα στο πλέον κεντρικό και επιβαρυμένο κατάστημα της, όπου μετετράπη σε παιδί για όλες τις δουλειές και τέλος τον απέλυσε το Μάρτιο του 2017.

Ο εργαζόμενος προσέφυγε στην αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας, καταγγέλλοντας την ανωτέρω στάση της επιχείρησης και την απόλυσή του λόγω οροθετικότητας, ως παράνομη και αντικείμενη στις διατάξεις του νόμου 4443/2016 που απαγορεύει τη διακριτική μεταχείριση  εργαζομένου λόγω χρόνιας πάθησης στην εργασία. Ενώπιον της Επιθεώρησης Εργασίας η αντίδικος εταιρία αρνήθηκε ότι ήταν ενήμερη για την πάθηση του εργαζομένου και ισχυρίστηκε ότι τον απέλυσε για λόγους αποδοτικότητας. Στον εργαζόμενο προτάθηκε να υπογράψει νέα σύμβαση εργασίας με την εταιρία, χωρίς, ωστόσο, να αναγνωρισθεί από πλευράς της επιχείρησης η ακυρότητα της παράνομης απόλυσης και χωρίς να αποδεχθεί να μεσολαβήσουν ενέργειες αποκαταστατικές της προσβολής που υπέστη η προσωπικότητα του, καθώς και του εργασιακού περιβάλλοντος που σε γνώση της εταιρίας στράφηκε εναντίον του εργαζομένου.

Η αγωγή του εργαζομένου κατά της εταιρείας είναι από τις πρώτες υποθέσεις στην Ελλάδα που εκδικάζονται με βάση διατάξεις του νόμου 4443/2016 «περί ίσης μεταχείρισης προσώπων

Στη συζήτηση ενώπιον του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) παρενέβη υπέρ του εργαζομένου η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ), ενώ παραστάθηκε και ο Συνήγορος του Πολίτη (ΣτΠ), στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς του ως φορέας προώθησης και εποπτείας της εφαρμογής της ίσης μεταχείρισης στον τομέα της απασχόλησης και εργασίας. Ολοκληρώνοντας την εξώδικη παρέμβασή του, ο ΣτΠ  εξέδωσε πόρισμα στο οποίο διαπιστώνει παραβίαση της νομοθεσίας κατά των διακρίσεων λόγω της οροθετικότητας του εργαζόμενου (ν.4443/2016) και εισηγείται την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων στην εργοδότρια εταιρία.

Η περιπέτεια του εργαζομένου ξεκινάει τον Νοέμβριο του 2015, περίπου δύο χρόνια από την πρόσληψή του σε υποκατάστημα πολυεθνικής εταιρείας ρούχων. Το 2012 διαγνώστηκε ως οροθετικός.

«Τον Νοέμβριο του 2015 και ενώ παρακολουθεί την υγεία του, εμφανίζει δερματικά εξανθήματα στο πρόσωπο και τα χέρια. Οι ιατρικές εξετάσεις βρίσκουν ότι πρόκειται για σάρκωμα Καπόζι, μορφή καρκίνου δυσάρεστη στην όψη. Ο εργαζόμενος ξεκίνησε αμέσως χημειοθεραπείες και τα συμπτώματα υποχώρησαν. Μία ημέρα με έντονη κίνηση, έβαζε αντικλεπτικά στα ρούχα με μια συνάδελφο και νόμισαν ότι τρυπήθηκαν με το ίδιο αντικλεπτικό μηχάνημα. Η κοπέλα ήταν πολύ ανήσυχη και ο εργαζόμενος παραδέχτηκε ότι είναι οροθετικός, προτείνοντάς της να πάνε στη θεράπουσα γιατρό του για να της εξηγήσει ότι δεν κινδυνεύει», μας λέει η Χ. Παπαγεωργίου.

Η κοπέλα ανακοίνωσε το συμβάν στο υπόλοιπο προσωπικό και έτσι ξεκίνησαν οι παρεξηγήσεις που μεταδόθηκαν σε όλους τους εργαζομένους.

«Τους έπιασε ένας παράλογος πανικός, που δυστυχώς είναι πολύ συνηθισμένος σε αυτές τις περιπτώσεις. Η άγνοια είναι μεταδοτική», τονίζει η συνήγορος.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες του εργαζομένου, μεσολάβησε σειρά γεγονότων που σκοπό είχαν να τον εξωθήσουν σε παραίτηση, με αποκορύφωμα τη δυσμενή μετάθεσή του, τον Αύγουστο του 2016, σε κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας, όπου ήταν το παιδί για όλες τις δουλειές.

«Οι εργασιακές διακρίσεις εις βάρος των οροθετικών, από ψυχολογικό πόλεμο μέχρι εξώθηση σε παραίτηση ή απόλυση, είναι εξαιρετικά συχνές. Καμία εταιρεία δεν θα παραδεχθεί ως αιτία την οροθετικότητα, επειδή υπάρχουν αυστηρές κυρώσεις. Το παιδί αυτό, στο πρόσωπό του, βλέπει όλους τους οροθετικούς που υφίστανται άδικη μεταχείριση. Γι’ αυτό και δεν το έβαλε κάτω», καταλήγει η συνήγορος του «Κέντρου Ζωής».