Μπαράκ Ομπάμα: «Το να σας υπηρετήσω ήταν η μεγαλύτερη τιμή της ζωής...

Μπαράκ Ομπάμα: «Το να σας υπηρετήσω ήταν η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου»

SHARE
Hotel Olympic horiz 1516

 

Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα,ύστερα απο δύο θητείες αποχαιρέτισε τον Αμερικανικό λαό λίγες μέρες προτού παραδώσει τα «κλειδιά» του Λευκού Οίκου .

Η ομιλία έγινε στο Σικάγο την πόλη από την οποία είχε απευθύνει το μήνυμα της ελπίδας το 2008, όταν εξελέγη πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών,ενώπιον ενός κατάμεστου ακροατηρίου και σε κλίμα έντονης συναισθηματικής φόρτισης και χαραχτηρίστηκε  «παρακαταθήκη για τη Δημοκρατία».

Το πλήθος φώναζε συνθήματα όπως «άλλα 4 χρόνια» στον Ομπάμα και εκείνος απαντούσε ότι «αυτό δεν γίνεται».

Για την επιλογή της πόλης του Σικάγο, ο πρόεδρος είπε ότι ήθελε να επιστρέψει «εκεί που όλα άρχισαν»:

«Νέος σε αυτή την πόλη, προσπαθούσα να καταλάβω και να μάθω ποιος είμαι και τι θέλω να κάνω στη ζωή μου. Εδώ σε αυτή την πόλη είδα τη δύναμη των σκληρά εργαζόμενων ανθρώπων. Εδώ σε αυτή την πόλη είδα τη δύναμη της αλλαγής, πώς αυτή έρχεται όταν εμπλακούν και την απαιτήσουν οι απλοί άνθρωποι.»

Για την Μισέλ Ομπάμα, που ήταν παρούσα, ο πρόεδρος είπε: «Τα τελευταία 25 χρόνια δεν ήσουν απλά η σύζυγος και μητέρα των παιδιών μου, αλλά και η καλύτερή μου φίλη. Ανέλαβες ένα ρόλο που δεν ζήτησες και έδωσες τη δική σου χάρη σε αυτόν, στυλ και χιούμορ. Έκανες τον Λευκό Οίκο ένα μέρος που ανήκει σε όλους.»

Ο Μπαράκ Ομπάμα δύσκολα μπόρεσε να κρύψει τα δάκρυά του, ενώ στο τέλος έπεσε στην αγκαλιά τόσο της Μισέλ, όσο και του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν.

Στην ομιλία του, ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που υποστήριξε ανοιχτά τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, αναφέρθηκε συχνά στις νίκες υπέρ της LGBTI κοινότητας καθώς και στον αγώνα για ισότητα. Παράλληλα, τόνισε τον κίνδυνο της αυξανόμενης οικονομικής ανισότητας που οδηγεί τους πολίτες στην απομόνωση και τον κυνισμό, την ομοφοβία, τον ρατσισμό που διχάζει την Αμερική, την αντίσταση στην υποδοχή των μεταναστών στη χώρα και την απομόνωση «στον δικό τους κόσμο» των πολιτών που περιβάλλονται από ομοϊδεάτες τους, «σε σημείο που δεν μπορούν πια να ξεχωρίσουν την αλήθεια από το ψέμα».

 

«Ναι, μπορούμε. Ναι, το καταφέραμε, Να, μπορούμε. Το να σας υπηρετήσω ήταν η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου, σας ευχαριστώ», ήταν τα τελευταία λόγια της ομιλίας του προέδρου Ομπάμα.

Ο Ομπάμα φεύγει από το προεδρικό αξίωμα με το ποσοστό αποδοχής του στο 57%, όπως αποκαλύπτει έρευνα του associated Press-NORC Center for Public Affairs Research.