Πρώτη φορά γυναίκα και λεσβία πρωθυπουργός για τη Σερβία

Πρώτη φορά γυναίκα και λεσβία πρωθυπουργός για τη Σερβία

SHARE
Hotel Olympic horiz 1516

H 41χρονη Άνα Μπρνάμπιτς, υπουργός Δημόσιας Διοίκησης, που έχει δηλώσει ανοιχτά ότι είναι ομοφυλόφιλη, θα γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Σερβίας.

Η Άνα Μπρνάμπιτς επιλέχθηκε από τον νέο Πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Η έγκρισή της από το κοινοβούλιο θα είναι, σε μεγάλο βαθμό, μια τυπική διατύπωση, καθώς το κόμμα κι οι σύμμαχοί του κατέχουν την συντριπτική πλειοψηφία.

«Πιστεύω ότι η Άνα Μπρνάμπιτς έχει όλες τις προσωπικές ικανότητες και εμπειρία. Είμαι βέβαιος ότι θα εργαστεί σκληρά, θα επιδείξει σεβασμό σε όλα τα πολιτικά κόμματα και θα εργαστεί με τους υπουργούς προς όφελος της Σερβίας», δήλωσε  ο κ.Βούτσιτς σε δημοσιογράφους.

Η επιλογή της Μπρνάμπιτς, που δεν είναι μέλος του κυβερνώντος Κόμματος της Προόδου, δείχνει την αποφασιστικότητα του Βούσιτς να στρέψει τη χώρα μακριά από τη ρωσική επιρροή.

Η εντολοδόχος πρωθυπουργός, με σπουδές στο μάρκετινγκ σε πανεπιστήμια της Βρετανίας, που έχει εργαστεί σε αμερικανικές εταιρείες, θεωρείται πρόσωπο με μεγάλες ικανότητες.

Ο Βούσιτς την επέλεξε πριν από ένα χρόνο για υπουργό λέγοντας ότι «έχει εμπιστοσύνη στα επαγγελματικά της προσόντα και της προσωπικές της ικανότητες. Είμαι πεπεισμένος ότι θα εργαστεί σκληρά».

Η επιλογή της ως υπουργού χαιρετίστηκε από τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη ΛΟΑΤ κοινότητα, τα μέλη της οποίας συχνά δέχονται επιθέσεις, διακρίσεις και παρενόχληση.

Οι φιλορώσοι υπερεθνικιστές (Dveri ) και η ορθόδοξη εκκλησία δεν έκρυψαν την οργή τους για την επιλογή της Άνα Μπρνάμπιτς.

Εκπρόσωποί τους υποστήριξαν ότι επιλέχθηκε έπειτα από «δυτική» παρέμβαση.

Το κόμμα Dveri ρώτησε:

«Είναι δυνατό η κυβερνώσα πλειοψηφία να μην έχει άλλον υποψήφιο για πρωθυπουργό, παρά μόνη αυτή την επιβεβλημένη από τη Δύση πολιτικό, ώστε να ελέγχει την πολιτική της κυβέρνησης;».

Αντιδράσεις πάντως υπάρχουν και στον κυβερνητικό συνασπισμό.

«Η Άνα Μπρνάμπιτς δεν είναι η δική μου πρωθυπουργός» δήλωσε ο εθνικιστής Ντράγκαν Μάρκοβιτς-Πάλμα, που σημείωσε ότι δεν δέχεται για πρωθυπουργό κανέναν που δεν έχει τουλάχιστον δύο παιδιά.