19ο Συνέδριο ILGA Europe: «Το σύμφωνο συμβίωσης σε δημόσια διαβούλευση την επόμενη...

19ο Συνέδριο ILGA Europe: «Το σύμφωνο συμβίωσης σε δημόσια διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα»

SHARE

68009

Συζήτηση με εκπροσώπους ελληνικών κομμάτων για την κατάσταση των LGBTQ δικαιωμάτων στη χώρα μας, πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του 19ου ετήσιου συνεδρίου της ILGA Europe.

Στην έναρξη της εκδήλωσης ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος, δήλωσε πως το σύμφωνο συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια θα κατατεθεί άμεσα προς ψήφιση ενώ θα ακολουθήσει η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου και άλλες σχετικές αλλαγές στον ποινικό κώδικα.

Στη συνέχεια, ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Κωστής Παπαϊωάννου, δήλωσε πως το νομοσχέδιο για την διεύρυνση του συμφώνου συμβίωσης θα κατατεθεί για δημόσια διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα.

Ολοι οι παρευρισκόμενοι εκπρόσωποι των κομμάτων, εκτός της κας Πιπιλή η οποία αποχώρησε νωρίτερα, υπέγραψαν ψήφισμα με το οποίο δεσμεύονται ηθικά να συμβάλουν στην προώθηση των LGBTQ αιτημάτων, μεταξύ άλλων της νομικής αναγνώρισης σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου και οικογενειών ουράνιο τόξο.

Στην συζήτηση προσήλθε και ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων τάχθηκε ανοιχτά υπέρ του συμφώνου συμβίωσης και κατα του συντηρητισμού.

Η κ. Κατριβάνου επισήμανε ότι η νομική αναγνώριση του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου είναι το πρώτο βήμα. Είναι απαραίτητο να ακολουθήσει στοχευμένη εκπαίδευση δικαστικών, αστυνομίας και εκπαιδευτικών και να υπάρξει διαχωρισμός κράτους και εκκλησίας για να υπάρξει ουσιαστική βελτίωση.

Ο εκπρόσωπος της ΔΗΜ.ΑΡ., κ. Δαρσινός, δήλωσε πως το κόμμα του ανέκαθεν υποστήριζε και προωθούσε τη διεύρυνση της ταυτότητας φύλου.

Ο εκπρόσωπος του Ποτάμιου, κ. Γιατρομανωλάκης, δήλωσε πως το Ποτάμι θα στηρίξει το σύμφωνο συμβίωσης εφόσον αυτό είναι διευρυμένο και αναγνωρίζει ουσιαστικά δικαιώματα επισημαίνοντας στον ΣΥΡΙΖΑ ότι ο κυβερνητικός εταίρος, οι ανεξάρτητοι Έλληνες, έχουν συχνά εκφράσει με ομοφοβικό λόγο.

 
Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, κ. Ξεναλάκης, δήλωσε πως το κόμμα του θα ψηφίσει το σύμφωνο συμβίωσης.
 
Η κ. Πιπιλή, εκπρόσωπος της ΝΔ, δήλωσε πως Νέα Δημοκρατία είχε έτοιμο το σύμφωνο συμβίωσης όταν ηταν κυβέρνηση αλλά δεν πρόλαβε να το καταθέσει λόγω εκλογών.
πηγή: Color Youth